Meer beschonken bestuurders betrapt

Het aantal automobilisten dat met alcohol achter het stuurt stapt, steeg in 2019 flink in vergelijking met 2017. Dat blijkt uit het rapport ‘Rijden onder invloed in Nederland in 2006-2019’. In 2017 had 1,4% van de autobestuurders minimaal 0,5 promille alcohol in het bloed. In 2019 was dit maar liefst 2,3%.

Vooral bij korte afstanden

Dit is voor het eerst dat het aantal bestuurders met alcohol op toeneemt. En het is een behoorlijke stijging: bijna één procent. Vooral bij kortere ritjes, wordt er meer gedronken. Onder bestuurders die maximaal 5 kilometer moeten rijden is het aandeel overtreders 4,4 procent, gevolgd door 3,2 procent onder bestuurders die tussen de 5 en 10 kilometer afleggen. Bij langere afstanden, neemt dit percentage sterk af.

Vaker na bezoek vrienden

Bestuurders stappen vooral met teveel alcohol op achter het stuur, na het bezoeken van een horecagelegenheid. De helft van alle automobilisten met een te hoog promillage bleek hier te zijn geweest. We rijden ook vaker naar huis nadat we bij vrienden, kennissen of familie iets drinken. Automobilisten die van hun werk of de sportclub kwamen, hadden juist weer minder vaak alcohol op.

 

Lees het hele onderzoek hier 

Deel deze pagina Facebook icoon Twitter icoon