Mag je rijden met jouw medicijn? Check het!

Wist je dat 40% van de Nederlanders medicijnen gebruikt die hun rijvaardigheid beïnvloedt? Voordat je achter het stuur stapt, is het belangrijk om te weten of je veilig kunt autorijden. Sommige medicijnen hebben namelijk een sterk effect op jouw rijgedrag en kunnen daarom de verkeersveiligheid in gevaar brengen. Je bent als verkeersdeelnemer verplicht om te weten wat jouw medicatie met je rijvaardigheid doet. Check daarom altijd jouw medicijn op www.rijveiligmetmedicijnen.nl

Persoon pakt doosje medicatie uit
Medicijnen die jouw rijgedrag beïnvloeden

Er zijn verschillende categorieën medicijnen die je rijvaardigheid beïnvloeden. Bijvoorbeeld slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen, opiaten, antidepressiva en spierontspanners. Maar wist je dat allergiemedicatie en reispillen, die je zonder recept bij de apotheek kunt krijgen, ook invloed kunnen hebben op je rijvaardigheid?

 

Meest voorkomende klachten

De hierboven genoemde medicijnen kunnen slaperigheid, verminderde alertheid en een langere reactietijd veroorzaken. Ook kan je last krijgen van een verminderde coördinatie en een vertraagd beoordelingsvermogen. Deze symptomen zijn natuurlijk niet veilig in het verkeer.

 

Rijden onder invloed van medicijnen is strafbaar

Het is belangrijk om te weten dat rijden (of fietsen) onder invloed van medicijnen niet alleen gevaarlijk is, maar ook strafbaar. Je bent strafbaar als je deelneemt aan het verkeer terwijl je weet, of redelijkerwijs kunt weten, dat de medicijnen die je hebt ingenomen je rijvaardigheid beïnvloeden.

 

Twijfel je of je mag rijden? Neem dan neem contact op met je apotheker. Of kijk op de website van rijveiligmetmedicijnen.nl. Zo blijf je scherp achter het stuur en kom je veilig thuis!

Deel deze pagina Facebook icoon Twitter icoon