2021: De minste omgekomen automobilisten in 20 jaar

In 2021 vielen er in Nederland 582 dodelijke slachtoffers in het verkeer. Dat zijn er helaas nog geen 0 maar het laat gelukkig wel zien dat er een dalende trend is die doorzet. In 2018 kwamen er nog 678 mensen om het leven, in 2019 waren dat er 661 en in 2020 610. De daling is nog niet zo groot als we zouden willen maar de 500, en daarmee de 0, is in zicht!

Snelweg met lichten
Lockdown

Net als de daling in 2020 zou ook de daling in 2021 te maken kunnen hebben met de pandemie die in Nederland veel effect had. Dit hoeft echter niet te betekenen dat de aantallen weer zullen oplopen nu de samenleving weer open is. Er is namelijk geen sprake van een kleine daling maar een structurele daling waarbij het aantal verkeersdoden in 20 jaar is gehalveerd.

Slachtoffers per vervoersmiddelen

Fietsers zijn helaas nog vaak het slachtoffer van het verkeer. In 2021 waren een derde van de slachtoffers fietsers (207) waarbij 80 mensen gebruik maakten van een e-bike. Een kleine stijging is te zien in het aantal fietsslachtoffers van boven de 80 en tussen de 15 en 25 jaar oud. In de overige leeftijdscategorieën zien we juist een kleine daling. De hoeveelheid slachtoffers onder motorrijders en bromfietser steeg iets.
Maar dan het beste nieuws, zoals je in de titel al las: het aantal omgekomen automobilisten is het laagste in 20 jaar.

Verkeersgedrag

Een belangrijke conclusie die deze maand werd gedaan door VeiligheidNL: Veel van de verkeersongelukken met dodelijke afloop wordt veroorzaakt door eigen gedrag. Verkeersinstanties pleiten daarom voor 2 ontwikkelingen: het verbeteren van het verkeersgedrag van verkeersdeelnemers en het aanpassen van infrastructuur zodat een gedragsfout niet direct tot ernstige gevolgen leidt.

Goede plannen dus om de daling voort te zetten! En aan het verbeteren van het verkeersgedrag kan ook jij meehelpen. Dus, rijd jij zonder invloed en blijf je scherp op de weg? Bedankt!

Deel deze pagina Facebook icoon Twitter icoon