Zweedse minister treedt af wegens rijden onder invloed

Aida Hadzialic

Aida Hadzialic

De Zweedse minister van Hoger Onderwijs Aida Hadzialic stapt op omdat ze betrapt is op rijden onder invloed. Ze maakte tijdens een persconferentie bekend dat ze vertrekt. Ze noemde het rijden onder invloed “de grootste fout van haar leven”.

Hadzialic dronk twee glazen wijn voordat ze de auto in stapte en had daardoor een te hoog alcoholpromillage in haar bloed. De straf voor een te hoog alcoholpromillage in het verkeer varieert in Zweden van een boete tot een half jaar celstraf. Zweden is een van de landen met de strengste regels voor alcohol in het verkeer. Een promillage van 0,2 is in Zweden al te hoog. In Nederland is dat de limiet voor beginnende bestuurders.

Hadzialic vertelde dat ze tijdens een avond uit in de Deense hoofdstad Kopenhagen twee glazen had gedronken en pas uren later in de auto stapte. Ze dacht dat dat voldoende tijd was om de alcohol te verwerken. [bron: nos.nl]

Hoe is jouw kennis van het gebruik van alcohol en de regels in Nederland? Doe de quiz!

Je hebt tijdens een 1,5 meter picknick 3 glazen bier gedronken. Wanneer je achteruit de parkeerplaats afrijdt, raak je een geparkeerde auto. Ben je nu verzekerd voor deze schade?

Doe de Quiz!