Waar of niet waar: in alcoholvrij bier zit geen alcohol

Niet waar
Dat is gek. Je bestelt een alcoholvrij biertje op het terras, en dan kan er soms toch nog een klein percentage alcohol zitten. Hoe zit dit?

Er zijn verschillende soorten alcoholvrije bieren in Nederland. Als op het etiket van een biertje ‘0.0 procent’ staat, dan zit er ook echt nul procent alcohol in. Maar staat er: ‘alcoholvrij’, dan verandert de zaak. Volgens de wet mogen deze bieren, als ze in Nederland zijn gebrouwen, maximaal 0,1 % alcohol bevatten. Maar komen ze bijvoorbeeld uit Spanje, dan gelden de regels van dat land en mag er zelfs 1,2% alcohol in een alcoholvrij biertje zitten. Voor alcoholarm bier gelden weer andere regels, die biertjes mogen in Nederland maximaal 1,2 % alcohol bevatten.

Dronken van alcoholvrij bier?
Onderzoek toont aan dat alcohol tot 0,5 % gemakkelijk en snel door het lichaam wordt afgebroken. De kans dat je heel dronken wordt van alcoholvrije biertjes is dus klein. Maar stap je daarna nog achter het stuur? Neem dan het zekere voor het onzekere en zorg ervoor dat je echt 0.0% drinkt. Zo weet je zeker dat je rijdt zonder invloed.

Je bent naar een 1,5 meter borrel geweest en hebt 5 glazen wijn gedronken. De kans op een ongeluk als je nu achter het stuur stapt is twee keer zo groot.

Doe de Quiz!