Valerio trapt campagne Rijden Zonder Invloed af in Nijmegen

Al weet iedereen dat rijden onder invloed gevaarlijk is, nog steeds stappen er mensen achter het stuur na het drinken van een paar borrels, het roken van een joint of terwijl zij zware medicatie gebruiken. De campagne ‘Rijden Zonder Invloed’ heeft als doel om het rijden onder invloed van alcohol, drugs en medicijnen -en de gevolgen daarvan – sterk te verminderen. BNN Presentator Valerio Zeno trapte de campagne woensdag tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen op een vrolijke manier af.

Zelfovertuiging
Als eerste ging Valerio het gesprek aan met Gerard Tertoolen, verkeerspsycholoog. Hij maakt deel uit van het team dat de campagne Rijden Zonder Invloed heeft opgezet. Valerio vroeg Gerard hoe je kunt zorgen dat mensen hun gedrag veranderen: “We laten je zelf tot de conclusie komen dat rijden onder invloed geen goed idee is. We willen je aansporen om openlijk bepaald gedrag af te keuren. Het liefst tegenover mensen die belangrijk voor je zijn, zoals vrienden. We zijn ook veel op locaties waar het risicogedrag vertoond wordt, zoals festivals en sportkantines.”

Zelf beleven en ervaren
Responsible Young Drivers gaat voor de campagne de komende tijd op pad in Gelderland en Overijssel met activiteiten op locaties waar de doelgroepen zich bevinden, zoals middelbare scholen, festivals en evenementen, (rij)scholen en langs de weg bij politiecontroles. “En hoe ziet dat er dan in de praktijk uit?” was de vraag aan Pieter Folkertsma van Responsible Young Drivers. Pieter: “Alles wat we doen draait om het zelf beleven en ervaren. Zo kun je bijvoorbeeld rijden met de Alco-kart, een speciale kart die reageert alsof je onder invloed van alcohol bent. Ook gaan we gesprekken aan over de risico’s van alcohol- en drugs achter het stuur en kunnen leerlingen op school debatteren over Rijden Zonder Invloed. Via 3D Tripping kun je met een Oculus Rift VR bril zelf virtueel ervaren hoe het is om onder invloed achter het stuur te zitten.” Dat laatste wilde Valerio graag zelf uitproberen : “Dat is wel duidelijk, dat gaat natuurlijk niet goed!”.

Positieve afsluiting
Nadat Valerio ook nog een alcohol en drugstest onderging – overigens allemaal zonder dat er een spoortje te vinden was – , werd de campagne met een alcoholvrije cocktail officieel afgetrapt.

Je mag weer naar het terras en drinkt om dit te vieren 1 glas champagne en 2 biertjes. Mag je met de auto terugrijden?

Doe de Quiz!