RZI ondersteunt nieuwe IVA-training voor barvrijwilligers

Barvrijwilligers kunnen sinds deze maand via Koninklijke Grolsch een face-to-face Instructie Verantwoord Alcohol schenken (IVA) training volgen. De training is op initiatief van de Enschedese bierbrouwer ontwikkeld en kwam tot stand in samenwerking met Bierbewustzijn.nl en onze campagne. Op woensdag 11 december werd in aanwezigheid van burgemeester Haverkamp-Wenker en wethouder Berning-Everlo de eerste training gegeven aan barvrijwilligers en bestuursleden van voetbalvereniging STEVO en sporthal De Ransuil uit Geesteren.

De training is ontwikkeld voor vrijwilligers die bardiensten draaien bij onder andere verenigingen en op evenementen. In de training, waarin theorie wordt afgewisseld met rollenspelen, leren deelnemers hoe ze om kunnen gaan met (lastige) situaties rondom verantwoord alcohol schenken.

Tijdens de ontwikkeling van de training kwam een mooie samenwerking tot stand met onze campagne. ‘We vinden het belangrijk dat het onderwerp alcohol & verkeer een plek krijgt in de training, want alcohol hoort niet thuis in het verkeer’, vertelt Koert van ’t Hof, Corporate Affairs Director van Koninklijke Grolsch. ‘En de vraag hoe je voorkomt dat mensen alcohol drinken terwijl je weet dat ze nog moeten rijden bleek erg actueel bij barvrijwilligers. Daarom besteden we er in de training ook specifiek aandacht aan’. Vanuit onze campagne leverden we input aan over dit onderwerp. Ook wordt gewerkt aan een case rondom het onderwerp alcohol & verkeer, waarmee deelnemers tijdens de training kunnen oefenen in hoe je om kunt gaan met dit soort lastige situaties.

De gemeente Tubbergen juicht het initiatief van harte toe. ‘Goed om te zien dat verschillende partijen de handen ineenslaan om alcoholmisbruik in sportkantines en bij evenementen tegen te gaan’, besluit burgemeester Haverkamp-Wenker van de gemeente Tubbergen.

De eerste IVA training (Instructie Verantwoord Alcohol schenken) ism met Grolsch wordt gegeven aan kantinevrijwilligers van een sportvereniging in Geesteren – © Fotografie: Martin Hogeboom

Je bent naar een 1,5 meter borrel geweest en hebt 5 glazen wijn gedronken. De kans op een ongeluk als je nu achter het stuur stapt is twee keer zo groot.

Doe de Quiz!