Over Rijden Zonder Invloed

Het niet achter het stuur stappen nadat je gedronken hebt, drugs hebt gebruikt of (zware) medicijnen hebt geslikt moet vanzelfsprekend blijven en – voor wie het dat nog niet is – worden! Onze missie is deze opvatting en het bijbehorende gedrag te verankeren in de samenleving van Oost-Nederland via een groot aantal maatregelen.

Rijden Zonder Invloed is een initiatief van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland  (ROV Oost-Nederland) en wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van Responsible Young Drivers, Keijzer Marketing, Communicatie & Management en verkeerskundigbureau XTNT.

Het ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel dé partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en het gebied brengen ze de juiste partners bij elkaar en initiëren ze projecten. Ze richten zich daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. Hun ambitie? Iedereen elke dag weer veilig thuis! Het ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincies Overijssel en Gelderland. 

 

logo rov

Alcohol in het verkeer

Alcohol en verkeer gaan niet samen. Al ben je je er vaak niet bewust van; alcoholgebruik heeft direct invloed op je rijgedrag. De bochten worden ruimer genomen, het reactievermogen neemt af en je ziet minder wat links en rechts van je gebeurt. Je denkt echter alles nog stevig onder controle te hebben. Na vier á vijf glazen alcohol is de kans op een verkeersongeval vier keer groter dan wanneer je nuchter bent. Na acht á negen glazen alcohol is die kans maar liefst twintig keer zo groot.

Drugs in het verkeer

Gebruik van cannabis kan leiden tot verminderde concentratie, een lagere reactiesnelheid en meer slingerbewegingen. Onder invloed van cocaïne en amfetamine kun je het gevoel hebben dat je nog prima in staat bent om te rijden. Cocaïnegebruik leidt weliswaar tot een hogere reactiesnelheid, maar dit effect weegt niet op tegen negatieve effecten zoals het nemen van meer risico’s en agressiever rijden. GHB heeft een verdovend effect, je maakt eerder fouten bij complexe verkeerssituaties. Onder invloed van XTC wordt het moeilijker om de aandacht te verdelen en je ziet bewegingen minder goed.

Medicijnen in het verkeer

Eén op de zes Nederlanders gebruikt medicijnen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Dit kan gevaarlijk zijn als je aan het verkeer deelneemt. Op de website rijveiligmetmedicijnen.nl kun je opzoeken of jouw medicijn invloed heeft op je rijgedrag. Staat jouw medicijn niet in de lijst? Dan geeft de beroepsorganisatie voor apothekers, de KNMP, hier geen landelijk advies over. Lees meer over medicijngebruik en de invloed op je rijvaardigheid in de folder die we maakten in samenwerking met het Instituut Verantwoord Medicijngebruik. Weet je niet zeker of je met jouw medicijnen veilig kunt rijden? Vraag dan altijd je arts of apotheker om advies.

Neem contact met ons op

*
Alle velden met een * zijn verplicht

Zie je mogelijkheden om mee te doen aan één van de acties, laat het ons weten. Je kunt contact opnemen met Pieter Folkertsma van Responsible Young Drivers, 06 30 00 60 25.

Heb je vragen of opmerkingen over de campagne? Dan kun je contact opnemen via info@rijdenzonderinvloed.nl of bellen met Henrike Overdijk van Keijzer, 06 57 89 08 38.

Ook kun je hiernaast je vraag en gegevens invullen, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op!