Scherp achter je e-bike stuur

E-bikes, je ziet ze steeds vaker in het verkeer opduiken. Met een elektrische fiets haal je, zonder veel moeite, snelheden van rond de 25km per uur. Superfijn als je een lange afstand moet overbruggen natuurlijk, maar met die snelheden is het ook extra belangrijk om scherp achter het stuur te zitten. Geen geschikt vervoermiddel dus na een avond met biertjes en wijntjes.

Groepje mensen op elektrische fietsen
1 op de 5 e-bikers

Achter het stuur blijf je scherp, dat is voor veel Nederlanders vanzelfsprekend wanneer ze in de auto stappen. Maar na een avondje stappen met alcoholische dranken stapt nog 1 op de 5 e-bikers achter het fietsstuur. Van de fietsers die met een slok op op de e-bike stappen is 62% man en 36% vrouw.

Bewustwording

Veilig Verkeer Nederland en Rijden Zonder Invloed roepen daarom om meer bewustwording: Fietsen na gebruik van alcohol is wettelijk sowieso al verboden, maar met de e-bike komen er extra gevaren bij kijken doordat er hogere snelheden worden gehaald. Zo ervaarde ook Rianne, die we spraken bij één van de acties van Rijden Zonder Invloed: ‘Ik ben flink gevallen met de elektrische fiets na een paar glazen alcohol, toch niet zo slim’.

Evert-Jan Hulshof, directeur bij Veilig Verkeer Nederland heeft een duidelijk advies: “Maak het voor jezelf makkelijk door zowel met de auto als op de (elektrische) fiets vast te houden aan de gedragslijn van nul procent alcohol. Veiliger voor jezelf én voor de overige verkeersdeelnemers.”

Maar hoe kom je dan wel thuis? Pak bijvoorbeeld de bus, de trein of loop naar huis. Of, ga goed voorbereid op pad en regel een BOB. Zo komt iedereen veilig aan op bestemming!

 

Deel deze pagina Facebook icoon Twitter icoon