Politie experimenteert met alcohol- en drugscontroles

Je kent ze waarschijnlijk wel, grote fuikcontroles op de openbare weg waarbij iedere bestuurder wordt aangehouden om te blazen in de alcoholtester. Het is belangrijk om te testen op alcohol-, en op drugsgebruik zodat het gevaarlijke gedrag kan worden aangepakt. Maar zijn de grote fuikcontroles daarvoor de juiste methode?De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid deed een pilotstudie en zocht het uit.

Vrouw wacht op uitslag drugstest
Risico’s alcohol en drugs

Met alcohol of drugs achter het stuur stappen brengt erg veel risico’s met zich mee. De effecten verschillen, maar je hebt in ieder geval een verhoogde kans op:

  • Slechte concentratie
  • Langzaam reactievermogen
  • Verhoogd risicogedrag
  • Waanbeelden
  • Duizelingen

Het gebruik van verschillende middelen maakt de kans op het veroorzaken van een ongeluk 20 tot 200 keer zo groot! Het is dan ook erg belangrijk om dit gedrag te controleren om ongevallen te voorkomen en levens te redden.

Fuikcontrole of 1 voor 1?

Fuikcontroles zijn op het moment hét middel om alcohol- en drugsgebruik achter het stuur te meten. Het is belangrijk dat dit betrouwbaar kan worden gemeten. Op die manier kan gevaarlijk gedrag ook daadwerkelijk worden aangepakt. Steeds meer mensen weten de controles echter te omzeilen. De politie experimenteert daarom met een nieuwe meetmethode.

Tijdens aselecte controles verplaatst de politie zich over een groter gebied. Op verschillende plekken worden steeds random één of twee bestuurders van voertuigen gecontroleerd. De invloed van sociale media neemt hiermee behoorlijk af en de metingen worden realistischer. Echter kost deze manier van testen ook meer tijd voor de agenten. Of dit systeem straks daadwerkelijk in heel Nederland te zien is, is dus nog de vraag.

De gouden middenweg

Het onderzoek ziet nog een derde veelbelovende optie. Een kleinschalige fuikcontrole die voor korte tijd op een plek staat en over de avond heen verplaatst. Mogelijk is dat de gouden middenweg. Alcohol- en drugstesten zullen in ieder geval steeds weer worden afgenomen om zoveel mogelijk letsel in het verkeer te voorkomen.

 

Een alcohol- of drugstest op jouw gemeente, school of evenement? Wij helpen graag! Meer informatie vind je hier.

Dit artikel refereert naar de pilotstudie van het SWOV, deze vind je hier.

Deel deze pagina Facebook icoon Twitter icoon