Onderzoek: 75% van de automobilisten stapt alleen nuchter achter het stuur

Gelukkig zorgt 75% van de automobilisten ervoor dat ze alleen nuchter achter het stuur stapt en veilig thuiskomt. Toch drinkt 25%  van de Nederlandse automobilisten soms een drankje, en twee en een half procent zelfs weleens meer dan de toegestane hoeveelheid alcohol, voordat ze gaat rijden. Dat blijkt uit een onderzoek van MarketResponse in opdracht van Univé.

Vrouw in auto met animatie '75%'

Het onderzoek keek onder andere naar hoe automobilisten de keuze maken om wel of geen alcohol te drinken.

Waarom wel alcohol

Mensen hebben verschillende redenen om alcohol te drinken voordat ze de weg op gaan. De ‘gezelligheid’ van alcohol is hierbij de grootste reden (45%). Ook denkt 39% van de respondenten die wel eens drinkt dat het nuttigen van één of twee drankjes geen invloed heeft op zijn of haar rijgedrag. Dat is een slechte inschatting: bij 2 drankjes neemt je reactietijd al met 1 seconde toe. Dat is een verdubbeling van je reactietijd en dus je remweg.

Waarom geen alcohol

In de meeste gevallen  kiezen automobilisten er gelukkig voor om  nuchter achter het stuur te stappen. Zo zegt de ruime meerderheid van de respondenten principieel niet te drinken als er kinderen meerijden. Ook hebben mensen die dichtbij wonen vaak alternatief vervoer geregeld.

Zorgen over alcoholgebruik in het verkeer

Dat Nederlanders begrijpen dat alcoholgebruik in het verkeer gevaarlijk is wordt ook duidelijk in het onderzoek. 25% van de Nederlanders maakt zich zorgen over het alcoholgebruik van naasten in het verkeer. Vooral mensen die zelf betrokken zijn geweest bij een ongeluk waar alcohol in het spel was, of iemand kennen die dit is overkomen, maken zich zorgen.   

Bereid je voor!

Hoe maak je nu gemakkelijk die veilige keuze op jouw volgende feestje of evenement? Bereid je voor! Bijvoorbeeld door een Bob te regelen die wil rijden. Mocht dat niet lukken, regel dan een slaapplek zodat je de weg niet meer op hoeft. Ook kun je gebruik maken van het openbaar vervoer of wees zelf de Bob!

Lees het hele onderzoek hier

 

 

Deel deze pagina Facebook icoon Twitter icoon