Jongere haalt gratis rijbewijs op na volgen alcoholcursus

De gemeenten Zaltbommel en Maasdriel (provincie Gelderland) bieden in 2022 de online cursus ‘Alcohol en Verkeer’ aan. Als jongeren de cursus voltooien en hun deelnamebewijs meenemen bij het aanvragen van hun rijbewijs, kunnen ze het roze pasje gratis ophalen bij de gemeente. Vorige week werd het eerste gratis rijbewijs uitgereikt.

Rijbewijs geven
Samenwerking met IrisZorg

De twee gemeenten bieden in samenwerking met IrisZorg vanaf mei 2022 de online cursus aan. De cursus is voor jongeren tussen de 16,5 en 24 jaar die rijlessen volgen en in de Bommelerwaard wonen. De cursus vindt online plaatst en duurt 1,5 uur. Per keer kunnen er in totaal 25 jongeren deelnemen.

Bewustwording negatieve effecten rijden onder invloed

Jongeren onder de 18 jaar in de Bommelerwaard hebben relatief vaker recent alcohol gedronken en of zelfs zwaar gedronken dan de jongeren in de rest van de regio Gelderland-Zuid en in Nederland.  Door een gratis rijbewijs aan te bieden, hopen de gemeenten jongeren te motiveren om deel te nemen aan de cursus. Het doel van de cursus is om jongeren bewust te maken van de negatieve effecten van rijden onder invloed. Tijdens de cursus komen diverse onderwerpen aan bod, zoals: verkeersveiligheid, alcoholgebruik en risico’s van alcohol- en drugsgebruik in het verkeer.

€ 41,60 besparen

Jongeren krijgen alleen een deelnamebewijs uitgereikt als zij tijdens de cursus een laptop gebruiken met microfoon en camera. Zo is de organisatie er zeker van dat jongeren actief deelnemen. Met het deelnamebewijs kunnen ze vervolgens hun rijbewijs gratis afhalen. Hoeveel besparen jongeren hiermee? In totaal € 41,60, dit zijn de afhaalkosten.

Volg jij rijles en wil je je ook aanmelden voor de cursus ‘Alcohol en Verkeer’? Mail dan naar preventie@iriszorg.nl (naam, geboortedatum, woonadres, e-mail, cursusdag). De actie loopt tot 31 december 2022 en de cursussen worden nog gegeven op 14 september, 12 oktober, 9 november en 7 december (19.00 tot 20.30 uur). 

Deel deze pagina Facebook icoon Twitter icoon