Hoe kom je veilig thuis na de derde helft?

Sport en alcohol. Twee dingen die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben. Toch blijkt in de praktijk ‘de derde helft’ regelmatig voor te komen in sportkantines. Na afloop stappen sommige sporters weer op de fiets naar huis.

Geen goed idee, blijkt uit nieuw onderzoek van VeiligheidNL. Van de verkeers- slachtoffers die onder invloed van alcohol op de eerste hulp terecht komen is het merendeel fietser.

Streep op een sportveld
Niet op de fiets na de derde helft

Dat alcohol je fietsrit naar huis minder veilig maakt, is niet verrassend. Kijk maar eens naar de effecten van alcohol op je lichaam! O.a.:

• Minder evenwicht en coördinatie
• Een vertraagd reactievermogen
• Je omgeving slechter kunnen inschatten
• Slechtere fijne motoriek
• Minder vocht in je lijf met spierkrampen tot gevolg

Dat je met deze effecten niet achter het stuur van de auto gaat zitten, is voor de meeste mensen al heel logisch. Alleen wordt de fiets, na een gezellige derde helft, nog wel regelmatig gepakt.

Onderzoek van VeiligheidNL wijst echter uit dat dit niet veel veiliger is. Van de verkeersslachtoffers die onder invloed van alcohol op de eerste hulp terechtkomen, is het merendeel fietser.

Hoe kom je wel veilig thuis?

Drankje op na een sportwedstrijd? Dan regel je een Bob, taxi, bus of trein naar huis.

Wil je actief naar huis? Dan is het verstandig om de benenwagen te pakken.

En heb je zelf geen zin in de bijeffecten? Bied je dan aan om de Bob te zijn voor je sportvrienden en breng hen veilig thuis!

Deel deze pagina Facebook icoon Twitter icoon