Drugs gebruiken? Weet hoe je thuiskomt.

Of je nu nog door gaat feesten of lekker naar bed gaat, zorg ervoor dat je veilig op je bestemming aankomt na drugsgebruik. Bijvoorbeeld met het openbaar vervoer, de taxi of spreek af wie de Bob is. Het inschatten van het effect van drugs op de rijvaardigheden gaat helaas nog veel verkeerd.

Schat jij het goed in?

De woordvoerder van de Korpsleiding vertelt dat drugsgebruikers de invloed van verdovende middelen vaak onderschatten als het gaat over hun rijvaardigheid. Zo kunnen verdovende middelen ervoor zorgen dat je je slechter concentreert en langzamer reageert. Terwijl je bij bijvoorbeeld XTC, een stimulerend middel, jezelf overschat en veel te veel risico neemt. Wist je dat de kans op een ongeluk 20 tot 200 keer zo groot is met drugs, als zonder drugs? Met drugs op word je minder alert, verslechteren je cognitieve functies en verminderen je motorische functies. Al deze effecten leiden ertoe dat je minder goed kunt rijden en de kans op een ongeval sterk toeneemt.

Wat is de grens?

Voor 2017 was het rijden onder invloed van drugs geen losstaand strafbaar feit. Automobilisten werden toen alleen bekeurd door afwijkend of gek rijgedrag. Per 1 juli 2017 zijn er wettelijke limieten voor drugsgebruik in het verkeer en is hard- en softdrugs niet toegestaan. Heb je meer drugs gebruikt dat de limiet toestaat? Dan mag je niet meer rijden.

Maar hoe weet je of je wel of niet de auto in mag stappen? Het maakt het lastig dat het effect per persoon verschilt en daarom onmogelijk om heel specifiek aan te geven wanneer je weer mag rijden. Volgens de politie zijn mensen ook niet bewust van hoelang een drug door kan blijven werken. Wil je meer weten over drugs in het verkeer, wat voor effect het heeft op je rijgedrag of hoelang het in je bloed blijft zitten? Kijk dan eens op drugsenuitgaan.nl of drugsinfo.nl van het Trimbos Instituut.

Bob jij of Bob ik?

Rijders spreken elkaar meer aan op het gebruik van alcohol, dan drugs. De ‘Bob jij of Bob ik-campagne’ is meer aanvaard in de maatschappij en mensen kennen het effect van alcoholgebruik beter. We mogen elkaar dus meer aanspreken op drugsgebruik en de gevolgen hiervan. Bepaal voor je op pad gaat hoe je thuiskomt! Kies je voor het OV, taxi, blijf je ergens slapen tot je weer mag rijden? De keuze van een nuchtere bestuurder kunnen wij natuurlijk alleen maar aanraden. Drugs in het verkeer is gewoon nooit een goed idee, hoe goed je ook denkt te kunnen rijden.

Hoor jij bij deze 13.000 automobilisten?

De politie controleert aan de hand van een speekseltest en/of bloedonderzoek of bestuurders onder invloed zijn. Uit de cijfers van Korpsleiding blijkt dat er een forse stijging van drugsgebruik onder automobilisten zichtbaar is. Afgelopen jaar werden ruim 13.000 automobilisten betrapt op het rijden onder invloed van drugs, in 2017 waren dit ‘slechts’ 1834 proces-verbalen.

Wat spreek jij af?

Rijden vraagt om een scherpe blik. Als je nog moet rijden blijf je nuchter, drink je dus geen alcohol, en gebruik je geen drugs of zware medicijnen. Niet alleen tijdens het autorijden, maar ook drugsgebruik op de fiets, scooter, Canta of bijvoorbeeld speedpedelec mag niet. Achter het stuur blijf je scherp. Met elkaar zorgen we ervoor dat rijden zonder invloed van drugs, alcohol of zware medicijnen de norm wordt, zodat iedereen elke dag veilig thuiskomt. Dus… hoe kom jij veilig op je bestemming?

 

Meer informatie over bovenstaande bericht vind je op de website van Verkeersnet.

Deel deze pagina Facebook icoon Twitter icoon