Hoofdletsel meest voorkomende doodsoorzaak bij verkeersslachtoffers

Uit onderzoek van SWOV blijkt dat hoofdletsel, ontstaan door een verkeersongeval, de meest voorkomende doodsoorzaak is. Vooral fietsers zijn vaak het slachtoffer (45%) en ook auto-inzittenden vormen een grote groep (24%).

 

SWOV onderzocht de kenmerken van verkeersslachtoffers die in het ziekenhuis overlijden. Zo blijkt dat met name zeventig-plussers op de fiets komen te overlijden na een ongeval. Daarentegen lopen berijders van gemotoriseerde tweewielers en voetgangers het minste risico op een dodelijk ongeluk. De eerste groep loopt relatief vaak borstletsel of letsel aan de wervelkolom op, voor voetgangers is dat letsel aan de onderste ledematen. Hiermee toont het onderzoek aan hoe belangrijk het is dat het hoofd, borstkas en benen beschermd worden.

Bij de cijfers wordt wel een kanttekening geplaatst dat niet altijd met zekerheid kon worden vastgesteld welke letsels tot het overlijden heeft geleid. Dit kan soms ook het gevolg zijn van meerdere letsels of opgetreden complicaties. Overigens overlijdt ruim de helft van alle verkeersdoden ter plaatse. Gemiddeld overlijdt 32 procent in het ziekenhuis, of op weg daarheen.

Het is verboden ieder voertuig (dus óók een fiets of brommer) te besturen onder invloed van alcohol, drugs en bepaalde medicijnen

Doe de Quiz!