Drugs & geneesmiddelen in het verkeer: nieuwe cijfers

Dat rijden onder invloed van drugs of (sommige) geneesmiddelen de ongevalskans verhoogt is niet onbekend. SWOV presenteerde afgelopen week geüpdate cijfers over het effect op het rijgedrag, het aantal slachtoffers en de effectiviteit van maatregelen tegen rijden onder invloed.

Drugs en geneesmiddelen hebben verschillende soorten effecten. Over het algemeen kent het gebruik een verdovende, stimulerende of bewustzijnsveranderende werking op de hersenen, of een combinatie van deze effecten, waardoor de verkeerstaak minder goed kan worden uitgevoerd. In onderstaand schema zie je per drug of geneesmiddel de meest voorkomende effecten.

Uit onderzoek bleek tevens dat 3,4% van de automobilisten in Nederland met drugs en/of geneesmiddelen in zijn lichaam aan het verkeer deelnam. Daarbij lijkt het erop dat cannabis het vaakst gebruikt is, en dat cocaïne, ecstasy, amfetamine, en lachgas ook vaak zijn gebruikt. Hoeveel slachtoffers er precies door drugsgebruik in het verkeer vallen is (nog) onbekend, maar dat het gebruik het risico op een ongeval verhoogd is duidelijk. In onderstaande afbeelding zien we de risicoverhoging van het gebruik van verschillende drugs, geneesmiddelen en alcohol (of combinaties daarvan) in het verkeer. Zo blijkt vooral de combinatie van drugs en alcohol een extreem verhoogd risico te geven.

 

 

Wil je nog meer weten? Bekijk dan de complete factsheet op de site van SWOV.

Je mag weer naar het terras en drinkt om dit te vieren 1 glas champagne en 2 biertjes. Mag je met de auto terugrijden?

Doe de Quiz!