Drugs in het verkeer

Onder invloed van drugs kun je minder goed rijden. Drugs kunnen er namelijk voor zorgen dat een bestuurder afgeleid is, te laat remt of bijvoorbeeld gaat slingeren. Hierdoor vorm je als bestuurder een gevaar voor jezelf én voor anderen. Het is dan ook verboden om onder invloed van drugs deel te nemen aan het verkeer. De politie controleert op verschillende manieren of bestuurders onder invloed zijn.

Vanaf 1 juli 2017 gelden wettelijke limieten voor amfetamine, methamfetamine, MDMA, MDEA, MDA, cocaïne, opiaten (morfine/heroïne), cannabis (THC) en GHB-achtige stoffen. Voor een combinatie van drugs of een combinatie van drugs met alcohol gelden nul-limieten. Automobilisten die drugs gebruiken worden steeds vaker van de weg gehaald. Het CBR beoordeelde sinds de invoering van de speekseltest medio 2017 al bij ruim tweeduizend mensen of zij gezien hun drugsgebruik hun rijbewijs mogen houden.

Meer weten?
Meer weten over drugs in het verkeer? Bekijk dan de video hieronder! Wil je weten welk effect een bepaalde drug op je rijgedrag heeft? Of ben je benieuwd hoe lang een bepaalde drug in je bloed blijft zitten? Op drugsenuitgaan.nl vind je het antwoord op deze vragen. Ook op de website van het Trimbos Instituut is uitgebreide informatie te vinden over drugs en verkeer. Natuurlijk kun je ook de infosheet over drugs in het verkeer downloaden.